Genakker til kaskelotten

Jeg går og pusler lidt med tanken om at købe en genakker til Gorm den Gamle. Begrundelsen er den, at vi er for få rutinerede hænder ombord til at håndtere vores spilere og samtidig have en behagelig og afslappet sejlads med 3 små børn ombord.

Jeg kan se på Grindeklubbens hjemmeside at en genakker til Grinden bør ligge på ca 60 kvm, men hvad med kaskelotten?

Er der mon nogen af jer læsere som har en ide om det, eller som kender nogen som har erfaringer med sejlads med genakker på en kaskelot?

Jeg vil blive meget glad for input:-)

Har i øvrigt overvejet løsningen med bovspryd som se på en grinde på billedet her nedenfor – evt suppleret med et rullesystem…

bovspryd11

9 thoughts on “Genakker til kaskelotten

 1. Hi there,

  I own a kaskelot too, no 49 1990,
  I use a double gennaker, it can be used single(2 halves together on one side, or opened 1 half on each side of the boat) if you like i cab send you pictures,it is 120 m2 or 60 m2 if doubled.
  fair winds

  fred

  • Hi Fred!
   Thanks for your respond. You must be sailing the last made kaskelot, which is quite interesting as we sail nr 1 build… Almost 20 years apart!
   I’m very interested in more Info about your boat i general and about your genakker solution in specific, and pictures is more than wellcome.
   We bought our boat last year and are still in seach for good solutions:-)

 2. Hej GDG
  Jeg har en Genakker på vores Kaskelot, den er på 90 KVM, og vi har monteret et lille bovspyd for at få den fulde nytte af genakkeren. Det er vigtigt at den kommer fri af pulpitten og ikke fanger noget, idet den skal kunne passeref frit ve en bomning. Den du har fundet på grinde.dks hjemmeside fra en grinde er en fin måde at løse det på, men HUSk hvis du skal have et fast monteret anker beslag forand , kan du ikke bruge løsningen som den er. Du skal huske på når du sejler på langfart er det ikke havne du kommer til i de samme mængder som herhjemme, men tit og ofte bugter og steder hvor du ikke kan ligge på anden måde, så en løsning med at hente ankeret frem fra ankerbrønd eller andet steds fra vil ikke fungere i længden, pas især på ryggen, dit ankergrej vejer jo godt 15-20 kg. + kæde

 3. Hej ‘Anonym’!
  Tak for input:-) Jeg har i dag været i dialog med værftet hvor min båd er vinteropbevaret og i næste uge går vi nok igang med at lave et bovspryd som kan holde gennakkeren og som samtidig har ruller monteret som ankerkæden kan løbe ud over. jeg vil derefter lave en ankerbrønd og montere et elektrisk ankerspil.
  Weekenden skal bruges til at lave tegning at bovsprydet som det formentlig skal se ud.
  Der er en lille udfordring i at komme over de to klyds i stævnen, men det bør kunne løses…

  Jeg poster nok skitsen når den er færdig og tager selvfølgelig billeder undervejs i processen:-)

  Du har ikke tilfældigvis billede af din løsning vel?

  Hvilken kaskelot sejler du?

 4. Hej GDG
  Det var ikke meningen jeg skulle være anonym, men der skete et eller andet i min kommentar, jeg har Grog af Brøndby, så håber det er ok, desværre har jeg ikke noget billede af mit, det er i øvrigt et færdiglavet et, af Rustfri ovalt rør, husk at sætte et “waterstag lignende” på for at imødekomme det op ad gående træk, som er et ret voldsomt træk på ca. 3-4 tons træk måske mere. Jeg vil glæde mig til at se dine resultater.

  Gert
  grog

  • Hej Gert.
   Jeg havde faktisk håbet at kunne undvære staget til stævnen da bovsprydet er støttet ret langt inde på rælingsskinnen og ikke ‘bare’ gjort fast i beslag på skroget.
   Vi skal lige regne på hvor meget træk rørene vi laver konstruktionen af kan klare uden at bøje.
   Med et ‘stag’ mister jeg den fleksibilitet i forhold til afmontering som jeg søger.
   Planen er at producere konstruktionen i 40 mm rustfritstålrør.

   Men omvendt, hvis staget er nødvendigt, så kommer der stag på:-)

   1000 tak for dine input – det er SÅ fedt at du tager dig tid til at hjælpe!!

 5. Hej GdG
  Kan meget vel huske båden fra Dragør i “gamle” dage og så den sidst i Holland for nogle år siden. Genakker – jeg kan kraftigt anbefale at du får den på rulle. Ingen fordæksakrobatik og man kan sejle ind og ud af havn med sejlet hejst. Vi har et bovspryd i rustfrit rør, som, når det ikke er i brug, ligger i beslag i borde på fordækket. Glider ud mellem forstag og prædikestol under rullen.
  Hilsen fra en ikke-Kaskelot sejler, Faurby 393, Karsten

 6. PS: har tidligere haft kulfiberrør med waterstag – jeg synes det var noget møvl med waterstaget.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s