Skitse til bovspryd

Hmm, det er svært at nå et kompromis i forhold til udformningen af bovspryd til GDG.

Bovsprydet skal primært have 2  funktioner:

1 – fungere som hæfte for gennakker

2 – fungere som afsæt for anker monteret med kæde og ankerspil

Derudover er der også æstetiske hensyn at tage og bovsprydet skal ret nemt kunne afmonteres.

Image

Ovenstående skitse er 1. forsøg på at lave et bovspryd som ikke skærer i øjnene i forhold til design, og som stadigvæk kommer ‘ud over kanten’.

Problemet er nok at det er på genakkersiden at jeg her går mest på kompromis, med en længde ud over stævnen på 85 cm…

Bovsprydet skal selvfølgelig gøres fast i dæksbeslaget til forstaget og en tværstiver foran stævnen skal kombineres med ankerrulle, men jeg skal lige lure lidt på hvor langt ankeret skal ud for ikke at komme i kambolage med stævnen.

Det er sjovt arbejde at designe sine egne ting (selvom ideen er stjålet fra den fine grinde på http://www.grinde.wordpress.com) og jeg glæder mig til næste uge hvor vi forhåbentlig kan gå igang med at føre tegningerne ud i virkeligheden.

Gad vide hvad Peter Bruun ville sige til et bovspryd på Gorm den Gamle???

7 thoughts on “Skitse til bovspryd

  • Hej Gert!

   Jo jeg er faldet over deres hjemmeside, men der er ikke nogen kontaktoplysninger eller ulighed for at skrive til dem – i hvert fald ikke hvad jeg kan se…

   Jeg har skrevet til hans Storm fra Grindeklubben for at høre om der er nogen der kender til dem, men har ikke fået noget svar.
   jeg venter lige nogle dage og prøver så igennem martin Anker Wiedemann, som jeg har lidt kontakt med.

   Alle kaskelotter er MEGET interessante når man selv sejler een:-)

   Nå men tak for tippet, jeg håber jeg får kontakt til dem før eller siden…

  • Kender du iøvrigt Fred Schaeffer?
   Han ejer nr 49, altså den sidst byggede og jeg tror den ligger i Frederikssund, men jeg er ikke helt sikker.
   Det er en af de kaskelotter der har “grinderuf”. Kunne være spændende at komme ned i sådan een:-)

 1. Hej Jonas

  Nej jeg kender ikke Fred, men jeg har stødt på en tilsvarende Kaskelot den hollanske “LOT” som er bygget på samme måde. Og jeg kan sige at den er meget spændende lavet og helt anderledes. Freds kaskelot “BLUE” har jeg også forstået ligger i Frederikssund, men jeg ved det ikke. Jeg skal kigge efter den hvis / når jeg kommer på de kanter.

  Vores kaskelot er lavet af en gammel bekendt fra Skovshoved. Den er traditionelt med et kort bord i BB side og et pantry i SB , bag kortbord er stikkøjen, ligeledes er der en stikkøje i SB side bag pantry, den bruges ikke til andet end stuve rum. Salon er med 2 langsgående køjer og bag ryglæn er der lavet stuve rum 6 stk i alt, så kommer en mellem afdeling med en sejlkøje over en værksted og reservedele skuffer modsat side er der garderobe og toilet med håndvask og overskab. Forude er der for trekanten med 2 køjer. I adskilt rum ligger Ankerbrønd med 100 m. kæde og ankerspil.

  Det var en kort beskrivelse jeg skal gerne sende dig nogle billeder når jeg finder dem.

  Gert

  • Hej Gert

   Jeg kunne rigtig godt tænke mig at se billeder af jeres båd, det er rigtig spændende at se hvordan der er fundet løsninger i tilsvarende bådtype…
   Skal det forstås sådan at kaskelotterne ikke alle har været værftsapteret, eller har jeres bekendte lavet ny aptering i båden?

   Jeg ved at spækhuggerne blev lavet til selvaptering, men troede af en eller anden grund at dette ikke gjaldt kaskelotterne.

   Hvis du ikke finder billeder Gert, så sejler vi over en weekend og kigger:-)

   God aften

   Jonas

 2. Hej Jonas
  Jeg tror ikke at der er nogen kaskelotter som er helt værftsapteret, dem jeg kender er alle semi aptereret, vores er bygget af en ingeniør fra Skovshoved, så ved jeg der har ligget en oppe ved Hals, den var ekstrem flot bygget af en hjemmesnedker, kan ikke huske navnet på den, jeg har kigget efter fotos og har som sådan ikke rigtig nogen, men jeg fandt nogle af en norsk kaskelot som er bygget med et dækshouse som vi mødte i Gudhjem for nogle år siden.

  Har du en mail adresse jeg kan sende dem til.

  Gert

  • Hej Gert!
   Nej det kan godt være Peter ikke lavede nogle af den ‘helt færdige’, måske lige bortset fra vores. Den startede han jo selv med at eje og sejle så den er i hvert fald apteret færdig af ham, men den er vist også den eneste der er apteret på den måde. Det er jo f.eks. lidt specielt med toilet ude i stævnen og 4/5 sovepladser i området efter salonen…

   Josephine som ligger i Præstø var på et tidspunkt ejet af et lidt specielt kollektiv som efter en længere tur i Europa blev opbragt i Århus af politi og told&skat, med en del ulovlige rusmidler ombord!!!
   Den var vist iøvrigt malet lyserød om læ i bedste hippiestil:-)

   En nordmand som var møbelsnedker købte den og har lavet en håndmærksmæssig rigtig fin aptering, den var bare alt for mørk til os da vi kiggede på den sidste år.

   Josephine er ellers et ret godt køb med ny motor, nyt el over alt, centralvarme med varm vand og bad, cockpittelt, radar, redningsflåde og en masse andet og meget som ikke er standard.

   Prisen ligger på omkring 320.000,- så det er i mine øjne et rigtig godt køb, vi blev bare forelskede i Gorm den Gamle og dens historie.

   Jeg havde iøvrigt en snak med Peter Bruuns søn i sidste uge og han fortalte at han havde haft en drøm om at købe Gorm den Gamle tilbage, men havde ikke de 500.000,- som Uffe forlangte. Og han ærgede sig da lidt da han fandt ud af hvor langt ned i pris den kom…:-)

   Billederne af den norske kaskelot vil jeg da gerne se. Du kan sende dem på j.lissau@privat.dk

   Jeg har nogle billeder af Josephine som jeg kan sende den anden vej hvis du er interesseret:-)

   God aften

   Vh
   Jonas

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s