Maling eller gelcoat…

Så blev det tid til at tage fat på fribordet.

Oprindelig plan: Afslibning ned til gelcoat, efterfølgende primer og epifanes polyeuretanemaling – evt i den oprindelige olivengrønne farve…

i mellemtiden har jeg haft en snak med Uffe Karlsen ( tidligere ejer af GDG). Uffe fortalte at Knud Gormsen, efter sin overtagelse af GDG, som det første sendte båden til maling!!!

Da Peter Bruun ikke sejlede båden i mere end et par år, og da han netop solgte båden til Knud Gomsen, så betyder det at den oprindelige gelcoat meget hurtigt er blevet ‘beskyttet’ af maling.

Min tanke er derfor at skrabe al maling indtil den primer der ligger på gelcoaten og så forsigtigt fjerne den.

malingen er sådan set nem nok at skrabe af, men spørgsmålet er hvordan jeg kommer af med primeren uden at beskadige gelcoaten…

Image

Kan man mon slibe med meget fine korn, og evt vand, skal man mon bruge slibepasta eller findes der malingfjerner som kan fjerne 2-komponent maling og som ikke beskadiger gelcoat?

Peter Bruun skal måske konsulteres og det samme skal ‘min’ lokale bådebygger Niels Løvstad nok også.

Det vil jo være FANTASTISK med original farve, gelcoat, sparede penge samt det faktum at hele arbejdsprocessen kan foretages her i vintermånederne da den ikke er temperaturafhængig, som maling med polyeuretanemaling er.

På billedet kan man tydeligt se den oprindelige gelcoat, selvom al primer ikke er fjernet, og jeg må indrømme det ser vildt godt ud mår man kommer tæt på.

Det er nok ikke den operation der bliver udført hyppigst i kongeriget, for når man vælger at male sin båd er det nok oftest fordi den oprindelige gelcoat er falmet, og så er der jo ikke meget ide i at blotlægge en igen!

MEN hvis der er læsere derude med gode råd og som evt selv har været operationen igennem, så er tilbagemeldninger meget velkomne:-)

5 thoughts on “Maling eller gelcoat…

 1. Hej GDG
  Måske hvis du skraber ind til primeren, også herefter bruger vand slibning ind til gelcoat og så slibning med korn 1200 til gelcoat er ren herefter polering, jeg ved ikke om det arbejdet værd, for kommer du for langt ind er gelcoat ødelagt.

  Jeg ved ikke om du kender den norske kaskelot “Salt”, men han her en side med mange gode beskrivelser om båden, http://reiss.wordpress.com/

  Gert
  sy-Grog

 2. Hej Gert.
  Jeg vil prøve på et mindre stykke i morgen og så se hvordan det bliver. Jeg skal jo alligevel have malingen af så hvis det ikke fungerer så er der ikke sket nogen stor skade, andet end jeg har brugt lidt tid.
  Omvendt så tager det også rigtig lang tid at få malet båden hvis det skal gøres ordentligt og det koster en del mere…. Desuden så kan jeg med slibning og polering gøre arbejdet færdig inden foråret, hvor maling med to-komponent maling kræver nogle andre temperaturforhold.
  ‘Min’ bådebygger Niels Løvstad foreslår samme metode som dig, dog med tørslibning af primer og virker ret rolig i forhold til om det kan lade sig gøre…:-)

  Jeg skal over og besøge Peter Bruun i næste weekend og glæder mig til, forhåbentlig, at få svar på mange af mine spørgsmål.

  På grindeklubbens hjemmeside er der en konstruktionsbeskrivelse af grinden med valg af materialer, tykkelser m.m.
  Mon ikke dette findes for kaskelotterne også? Jeg har i hvert fald tænkt mig at høre med Bruun om det er noget han ligger inde med.

  Jeg kender godt “salt” og har været inde på hans side mange gange – der er rigtig meget god læsning og jeg har bestemt ikke været forbi sidste gang.

  Tak igen Gert, og god søndag

  Sejlerhilsner
  Jonas
  GDG

 3. Ohøj Jonas.

  Det lyder som en ret interessant opgave du er i gang med.
  Jeg vil lige give dig et godt materiale råd med på vejen, til din slibnings proces.
  I min virksomhed http://www.carls.nu importere vi nogle meget interessante slibeark fra tyske Jöst, med disse på din rystepudser kan du faktisk vandslibe med et produkt som ligner Abralon, men dette produkt findes tilmed til rystepudsere. Du kan vælge slibeark i dette materiale som hedder SG2 op til hvad som svarer til P1200.

  Hos Carls.nu lagerfører vi tilmed sliberondeller på film til blandt andet Festool op til P2000, med disse på en excentersliber med lille udsving kan du forsigtigt men sikkert pille malingen af, og komme sikkert ned til den friske gelcoat på dit fribord.
  Endelig vil jeg anbefale at du i stedet for traditionel rubbing anvender SG3 vandsliberondeller op til P4000, for herefter at slutpolere med en fin polish.
  Når du bruger SG3 rondeller i stedet for rubbing undgår du at gelcoaten ophedes med risiko for varig misfarvning. SG3 rondeller findes på vores webshop fra P500 til P4000.

  SG2 slibeark lagerføres ikke aktuelt, og kan af samme grund ikke bestilles på vores webshop, men tages gerne hjem på bestilling.
  Du er meget velkommen til at kontakte mig på telefon 51378225.

  Med venlig hilsen

  Carl Præst

  • Hej Carl!

   Tak for dit indspark… Jeg har vaklet frem og tilbage mellem maling og polering af oprindelig gelcoat, alt efter hvilken beksaffenhed fribordet har haft på den aktuelle del jeg har arbejdet med den pågældende dag.

   Jeg er endnu ikke afklaret da jeg faktisk syntes at fribordet ser fint ud, bortset fra et par større reparationer, men den sidste uges tid har overvejelserne primært gået i retning af at male det hele…

   Jeg syntes dog stadigvæk at det andet projekt er sjovere og male kan man jo altid gøre.

   Det er derfor ikke usandsynligt at jeg vælger at kontakte dig på et tidspunkt:-)

   Mvh
   Jonas

   • Hej Jonas.

    Du er altid meget velkommen til at kontakte mig, jeg er sikker på at også lakløsningen kræver gode sliberondeller til mellemslibning.

    Held og lykke med projektet.

    Mvh

    Carl

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s