Anker-tanker

Jeg sad lige og roede lidt med nogle billeder fra i sommers og faldt over dette billede som vi tog af Ole og Helles Kaskelot Sara, da vi mødte dem på Christians Ø i sommers.

Helle og Oles ankerløsning på “Sara”

Der er jo også her tale om et Rocnaanker som med sin rullebøjle giver lidt udfordringer når den skal monteres på et bovspryd.

Løsningen på Sara er ret enkel hvilket primært kan lade sig gøre på grund af to ting. Dels har de ikke noget bovspryd monteret som kommer i vejen for bøjlen, men  dermed heller ikke mulighed for at få fæste til en genakker et stykke foran forstaget, og dels har Sara ikke noget rullesystem monteret på forstaget hvilket giver en del mere plads til anker og kæde.

Den lille bøjle der sidder over låsesplitten på ankerrulle kan man selvfølgelig godt fastgøre sin genakker i, evt flyvende i et stykke tovværk de første 70-80 cm, så den går helt fri af prædikestolen. Og reelt kan man jo også forlænge ankerrullen, når bare den er støttet i stævnen som den er her på Sara.

Måske er løsningen ikke så tosset for os, men det betyder at vores bovspryd må lade livet og det vil være lidt ærgerligt – det er jo ikke lige en konstruktion man naturligt kan bruge andre steder…

Vi samler lige nu på inspiration fra alle sider og forsøger at tage de bedste løsninger hvor det giver mening og bliver forhåbentlig rigtig glade for den løsning vi ender op med:-)

Dagen efter mødet på Chr Ø mødte vi Sara igen i Gudhjem hvor den lå ved siden af den lille hugger Bølge fra Rønne – et hyggeligt lille søstermøde…

Sara og Bølge i Gudhjem

 

20 thoughts on “Anker-tanker

 1. Hej Jonas Har lige modtaget din blog om anker-arrangementet i stævnen, og det vedhæftede fotoalbum. Men så ingen billeder af GDG i Caladonian Canal i albummet. Tænkte så lige: Fik du egentlig det foto, vi efterlod hos Brøddan uge 40, da I var på en kort sejltur med GDG ? Med venlig hilsen

  Steen Guttknecht

  Uranusvej 22, Saunte 3100 Hornbaek +45 4970 3710 +45 4056 1122

  nomina rutrum rutrum …

  From: Vores Kaskelot – Gorm den Gamle Sent: Friday, December 19, 2014 11:25 AM To: steen@guttknecht.dk Subject: [Nyt indlæg] Anker-tanker

  gormdengamle posted: “Jeg sad lige og roede lidt med nogle billeder fra i sommers og faldt over dette billede som vi tog af Ole og Helles Kaskelot Sara, da vi mødte dem på Christians Ø i sommers. Helle og Oles ankerløsning på “Sara” Der er jo også her tale om et Rocnaank”

 2. Hej Steen!

  Jo, jeg fik billedet og tusind tak for det!! Det står nu og pryder en lille hylde jeg har foran min computer og jeg er rigtig glad for det – men dårligt opdraget som jeg nok er, fik jeg aldrig sagt ordentligt tak:-)

  I billedgalleriet under “GDG i Uffes tid” er der nogle billeder og det første af dem er faktisk billedet fra Caledonian Canal, dog det du sendte fra din opslagstavle. Jeg har ikke fået scannet papirbilledet og lagt det ind, men det bør jeg få gjort.

  Håber I har det godt og I ønskes begge en glædelig jul her fra Bornholm

 3. Hej: har hovedet fuld af de samme problemer men har endnu ikke “forgjort” mig med en løsning.
  Jeg vil meget gerne i kontakt med S/Y Sara.
  Ole
  Orion

 4. Hej Ole!
  Ja man vil helst gerne lave den rigtige løsning første gang… Jeg tror nok at Ole og Helle lige i første omgang har droppet at sælge Sara. Jeg har i hvert fald set en kommentar på dba.dk hvor Ole skriver at han vil beholde Sara mindst eet år endnu. Dermed burde der være mulighed for at slå et slag forbi Gilleleje og kigge på stævnen og måske også på resten af båden – den har nogle ret interessante løsninger og har været rundt i verden med dem, så han ved godt hvad der virker:-)
  Oles telefonnummer er: 48301003 og hvis du følger nedenstående link så burde du komme til den nu inaktive annonce på DBA. her kan du bruge formularen til at skrive en mail til dem. Der er også 6-7 billeder af Sara.

  http://www.dba.dk/kaskelot-aarg-1974-34-fod-3/id-1010391450/

  Håber det var til hjælp.

  Hvordan går det mon med klargøringen af S/Y Orion?

 5. Hej Jonas + andre kaskelot ejere

  Jeg er da ked af at høre at du er lidt i tvivl om dit anker anliggende, jeg har også i lang tid putsled med andre tanker om noget der mere holdbart på vores Grog, SÅ skulle du finde en anden løsning end den du allerede har lavet (bovspyd), så er jeg da interesseret i at overtage løsningen, jeg skal ikke have et RoCna anker, ikke fordi jeg ikke tror det virker, (det er jo bevist), men fordi jeg har gode erfaringerne med vores CQR.

  Jeg er lideledes interesseret i hvad andre løsninger i alle sammen er kommet frem til gennem tiderne. Jeg er i fuld gang med at lave planer for ombygning af vores kaskelot indenbords. Og mange tegninger er fløjet over bordet i de sidst år, men ingen er endnu fundet rigtige.

  Håber at vi alle en dag mødes, det kunne være sjovt.

  Og med det vil jeg Ønske jer alle sammen en rigtig Glædelig Jul og et godt 2015 med mange gode stunder i Kaskelotten.

  Gert
  Sy-Grog

 6. Hej Gert,

  Jeg tror bare at man nogle gange kan være lidt bange for at få lavet de “forkerte” løsninger og derfor søger man jo hos ligesindede efter gode ideer og gennemprøvede installationer.

  Hvorvidt vi dropper bovspryd-løsningen står ikke klart, men jeg skal nok give besked når vi er afklaret.

  Og ja, det kunne være ret vildt hvis vi kunne stable et kaskelottræf på benene – men for vores vedkommende skal det helst være næste år, da jeg er sikker på at vi har mange andre ting i hovedet i 2016:-)

  Glædelig jul og godt nytår til dig og din familie Gert, ønskes I af hele besætningen på Gorm den Gamle.

  • Hej Jonas

   Ja jeg ved godt at man som regel har sine egne tanker omkring det man vil have , og får lavet til en, indtil der dukker andre og måske bedre ideer op, sådan er det jo næsten altid.

   så indtil videre så arbejder vi videre med vore egne ideer’ …..:-)

   Gert

 7. Jeg vil meget gerne mødes over fælles kaffe/frokost/middag med alle øvrige Kaskelotejere der har lyst og med hvem vi kan finde en dato og et sted.
  Jeg har masser af plads og lægger gerne hus til her i Slagelse – hvis det er aktuelt.
  Ole
  S/Y Orion

 8. Kære Kaskelot sejlere

  Tak for alle de synspunkter omkring Kaskeloten, jeg stiller gerne op til et træf, også uden båd, som foreslået af s/y Orion, så hvis der er stemning så lad os mødes. Lad os finde en dato og tidspunkt,

  Gert
  Grog

 9. Hej Gert og Ole!

  Ja det kunne være så fint at lave et kaskelottræf i 2015. Jeg tror at vi får flest med hvis rammerne er en eftermiddag/aften med lidt spisning. Om man så vælger at “slæbe” båden med, det skal vi nok lade være op til folk selv.

  Vi kan jo evt mødes efter frokost og gå på visit i de fremmødte både og så fortsætte hos Ole bagefter??

  Har I nogle ideer til hvornår på året vi bedst ligger sådan en dag?

  For mit eget vedkommende så er det klart bedst udenfor sommerferier og helligdage, da vi har ret travlt på vores restaurant her – men jeg er dog ret fleksibel og tilsidesætter nok hvad som helst for at deltage:-)

  Skal vi evt gå igennem grindeklubben for at få fat i så mange kaskelotter som muligt eller hvad tænker I?

  Jonas
  Gorm den Gamle

  • Hej Jonas og alle I andre.

   Jeg bor i Slagelse 800 m ca fra stationen, alene i et stort gammelt hus.
   (Jeg burde nok bruge tid på huset i stedet for båd- men.
   Alt i huset virker.)

   Indkvartering:
   jeg har 3 værelser, med to dobbeltsenge plus en dobbelt luftmadras, en børneseng max 3 år og en løs enkeltmadras, een stue-sofa og megen gulvplads.
   Jeg har 4 børnebørn så der er opbevaret underholdning i huset for ungerne hvis nogen har sådanne med.

   Jeg står gerne for foder hvis I bidrager med drikkevarer.

   Jeg synes det skal være så hurtigt som muligt- så vi kan få noget af den viden vi måtte samle op – omsat før sæsonen.
   Jeg har lidt reservation angående vinterferien med tilstødende weekender- men det er usikkert.
   meget gerne i Januar-
   Et regulært kaskelottræf er ambitiøst pga folks forskellige ferieplaner men det kunne vi så evt smede planer til.

   Ole/ S/Y Orion.

 10. Hej Ole!

  Det er fornemt at du vil stille hus til rådighed:-)

  For mit eget vedkommende så ser de næste måneders weekender meget presset ud og jeg skal nok hen i 2. eller 3. weekend af april før vi kan lave en ekstra rejse til “fastlandet”.

  I Maj har vi en masse konfirmationer og selskaber.

  Juni er travl med eksaminer og sensorrejser for min kone og juli og august er højsæson på restaurant.

  Herefter begynder det at ‘lysne’ igen:-)

  Er der mon nogen af jer der kommer på FTLS’s vintertræf i Silkeborg??

 11. Hej Alle sammen

  Først en stor tak til Ole som vil lægge hus til, det værdsættes stort.

  Det ser lidt svært ud at få det hele til at falde i hak, vi er også vinterferie ramt og konfirmation i april, og Juli er lukket pga. ferie, Så hvis vi skal nå til enighed, skal vi nok udvælge nogle datoer hver især og så se om der er sammenfald, én weekend vil dog nok for de fleste være ok, om end så bare en lørdag eftermiddag og aften. lad os indsende nogle datoer hvor vi kan og så lade os se om det falde i hak.

  For mit eget vedkommende er det weekender i marts og start april der er ok.

  Gert
  Grog

 12. Jeg har netop meldt mig til vintertræffet i Silkeborg.
  Hvis nogen kommer igennem Slagelse og har plads til mig bidrager jeg gerne til transporten.
  Ole

  • Hej Ole.
   Vi har desværre allerede fyldt bilen op fra København. Håber du finder et lift via adresselisten…
   Vi glæder os til en god weekend med em masse spændende langturssnak, og forhåbentlig også lidt kaskelotsnak:-)

   Jonas

 13. Var blot grebet af alm nærighed- ofrer en brobillet på projektet.
  Har mangt og meget jeg kan mødes med undervejs så det er nu meget praktisk.

 14. Hej Jonas.
  Jeg skal have roret af- suk. mit er monteret som dit- dvs at jeg skal have demonteret den spids der sidder nederst på det. hvis du har billeder fra din demontering og mål tegninger/skabelon til erstatningen og meget gerne eventuelt materiale (træ-) det var vist noget super træ du brugte?- så vil det betyde meget for mig. tips og tricks til at løfte det op etc.
  Ole

  • Hej Ole,
   Må jeg spørge hvorfor du skal have roret af. Er det mon på grund af maling, nye nylonlejer, osmose eller andet??

   Jeg tænker at lave en gennemgang af det jeg gjorde, illustreret med det billedmateriale jeg har, som et indlæg på bloggen. Det ser ud til at jeg i sin tid gik lidt let hen over denne beskrivelse:-)

   Er det ok med dig?
   Jonas

 15. Hej Jonas.
  Roret går så tungt, endnu tungere når det er koldt, det skal presses, som om det er sat i spænd. Der er ikke noget der blokerer, jeg ved at det blev taget af på et værft nogle år før jeg købte båden og fyldt med skum.
  Jeg tror at der er lagt lidt for meget i nederste leje for at modvirke at det løftede sig slubrede- men ved det ikke med sikkerhed. ingen andre kaskelot ror går så tungt.
  Det betyder at vindror med mere ikke kan bedømmes og at roret er “svært” at føle

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s