En enkeltbillet til Stillehavet

Julen nærmer sig med hastige skridt og fuldstændig som det plejer at være er vejret herhjemme gråt, blæsende og vådt, vådt vådt!!

Heldigvis har vi udsigt til bedre vejr når vi om lige godt en måned kan pakke taskerne fyldt med det mest nødvendige tøj og en masse reservedele og sætte os på en flyver til Antigua.

Vi har været hjemme i 8 måneder nu for at arbejde og leve et helt almindeligt liv med skole, fritidsinteresser, venner og familie og selvom det har været rart og vi på ingen måde ville være det foruden, så glæder vi os alle vanvittig meget til igen at få vand under kølen på Gorm den Gamle og fortsætte vores lille eventyr rundt på jorden.

Orkansæsonen har med tre ‘major hurricanes’ ikke være blid ved de caribiske øer og der er ingen tvivl om at det får betydning for vores valg af sejlrute, men vi kender endnu ikke situationen mange steder og vi tænker at vi nok ikke får endelig vished før vi er derude og kan stikke en finger i jorden – eller vandet må det vel være;-)

Antigua Slipway hvor vi ligger på land har bestemt behandlet Gormen fint og vi har følt at de har gjort hvad de kunne for at sikre båden i forhold til orkanerne, men informationsniveauet er lavt og det har til tider været ret frustrerende ikke at kunne få tilbagemeldinger på hvordan situationen egentlig er for Gormen. For selvom vores lille grønne spidsgatter stadigvæk står i sit stativ, så har der vist været et issue med indtrængende vand som i første omgang blev lænset ud, men vi ved faktisk ikke om det er et problem der har været tilbagevendende – og derfor så ved vi heller ikke hvor meget fugt, skimmel, mug og grønne planter vi kommer ud til.

Men nu nærmer vi os så meget at det snart kan være lige meget og at vi bare må tage situationen oppe fra og ned når vi lander derude den 3. januar om eftermiddagen. Og hvad,- det er jo ikke første gang at vi prøver at noget ikke lige går efter planen og det lærer man jo også at navigere i.

Havde Gormen ligget lidt tættere på, så havde det måske givet mening at skipper tog i forvejen og gjorde skibet sejlklart inden hele familien dukkede op, men flyveturen tilbage til Antigua vil vi nu gerne have sammen – om det så skal koste en overnatning eller to på et lille superdyrt hotel i English harbour:-)

Nå men imens vores sejlervenner Freja, Slice of Life, Gwendoline, Itchy Foot, Johanna, Polonica og alle de andre er sejlet videre, nogen i Stillehavet andre stadigvæk i det caribiske hav, så har vi haft mulighed for at få det hele lidt på afstand og evaluere de første 8 måneder og det er der kommet følgende måske ikke så præcise evaluering ud af:

 1. Vi skal videre!
 2. Det giver ingen mening at sejler helt til Caribien og så bare sejle hjem igen!
 3. Vi skal i Stillehavet!
 4. Vi skal måske ikke i Stillehavet!
 5. Vi må se hvor længe minimatroserne syntes at det er ok at forlade skole og fritidsinteresser i længere perioder.
 6. Vi sejler til Curacao i år og så sejler vi i Stillehavet næste år.
 7. Vi sejler til Curacao i år og så sejler vi måske til Cuba næste år.
 8. Vi sejler vestpå i år.
 9. Vi sejler sydpå i år.
 10. Vi kan ikke sejle i den danske sommer.
 11. Vi skal nok acceptere at sejle nogle år i den danske sommer.
 12. Vi vil gerne se nye steder.
 13. Vi vil gerne gense nogle af de steder vi allerede har været.
 14. Det er et problem hvis vi sejler i Stillehavet at vi så ikke kan få båden hele vejen med hjem.
 15. Det er ikke et problem hvis vi sejler i Stillehavet at vi så ikke kan få båden hele vejen med hjem…

Hmm ja super præcist er det altså ikke og  er jo bare et lille uddrag af evalueringen, men heldigvis er der er ingen der ikke vil sejle. Alle er åbne overfor det meste, så vi må bare afsted og så gælder der måske bare igen at vi allerhelst sejler i medvind og så må vi se hvor det fører os hen:-)

Vi ved at sejlsæsonen som står for døren bliver kort. Turen går fra Antigua hvor vi altså lander 3. januar og til Curacao i farvandet lige nord for Venezuela. Vi har 2,5 måned og der skal både være tid til at gøre sejlklar og til at komme på land igen, så med lidt held har vi 2 gode måneder at sejle i. Hvilken rute vi vælger har vi ikke rigtig nogen anelse om, men vi er ret sikre på at Curacao bliver det næste sted Gormen kommer på land – ude af orkanbæltet.

Og det er ikke helt tilfældigt at vi har valgt at ende på Curacao i år. Dels ligge den godt i forhold til at komme videre mod Panama næste år. Dels ligger den udenfor orkanbæltet og dels har vi en båd vi kender som nu for en periode har slået sig ned og bor på Curacao og dem kan vi nok få overtalt til at holde lidt øje med Gormen når vi er hjemme. Men en fast plan for hvad der skal ske efter denne sæson det har vi bestemt ikke…

Selvfølgelig har vi da kigget på søkort og læst ind på sejlsæsoner i de forskellige dele af verden og vores allerstørste problem er egentlig at der er Cyklonsæson i det sydvestlige Stillehav og i den sydlige del af det indiske ocean netop den periode af året hvor vi, af hensyn til vores restaurant på Bornholm, kan sejle.  det efterlader et bælte omkring ækvator uden vind og typisk med skyer, regn og torden. Ikke de bedste betingelser hvis man skal sejle 10.000+ sømil! Så kan man selvfølgelig sejle ned omkring 40-50 grader syd, i vestenvindsbæltet og sejle den modsatte vej, men det er ikke rigtig en familieudflugt, så det skal vi nok holde os fra i første omgang. Alternativet er at sejle i det nordlige Stillehav – måske mod Filippinerne, Kina evt Japan – hmm…

Det første billede herunder vis ret tydeligt i hvilke farvande man kan forvente problemer, men ikke på hvilke tider af året. Det viser det næste billede til gengæld. Havtemperaturen er afgørende for udvikling af Orkaner (Atlanten), Cykloner (Stillehavet og det Indiske ocean) og Tyfoner (nordvestlige Stillehav) og det betyder at risikoen er størst om sommeren og altså vores vinter syd for ækvator.

cyclone

seasons

Vi kan nok uden store problemer komme til Tuamutos og Marquesas øerne, men må så søge nordpå mod øer som Kiribati og Hawaii – men hvad så??? Vi må studere vindsystemerne i det nordlige Stillehav og forhåbentlig få snakket med en masse gode langturssejlere som har en masse erfaring fra disse farvande – lige nu peger pilen i retning af en enkeltbillet til Stillehavet…

Og der vil bestemt være nogen der mener at det er helt tosset at sige A hvis man ikke helt ved hvordan man skal sige B.  Men nogle gange er det der de største eventyr ligger. I det uforudsigelige og væk fra ‘the beaten track’.  For os er usikkerheden ikke et incitament til at sejle ud i Stillehavet, men altså heller ikke et argument for ikke at gøre det. Vi ‘køber’ nok en enkelt billet og så ser vi hvad der sker:-)

 

God weekend til jer alle derude

Mange sejlerhilsner

Alle os på Gormen

 

 

 

 

 

8 thoughts on “En enkeltbillet til Stillehavet

 1. Hej Aksel, Ja det kan jeg godt forstå – det kunne også være virkelig hyggeligt. Desværre ser det ud til at lokalgruppen Bornholm under FTLF er blevet nedlagt og det er måske fordi interessen for langturssejlads trods alt er for lille her på øen??

  Der er rigtig mange gode blogs og YouTube kanaler man kan følge. Cille på Johanna er meget aktiv på bloggen, men man skal huske at læser skippers logbog også hvor Christian får mulighed for at komme til orde:-) Derudover er der selvfølgelig skrevet rigtig mange gode bøger igennem tiden.

  Mine favoritter er:
  11-meter frihed af Christian Liebergreen
  The long way af Bernard Moitessier
  Sailing alone around the world af Joshua Slocum

  Men man får hurtigt fyldt reolen op:-)

 2. Kære Gormen-familie
  Jeg vil med glæde læse om jeres videre færd – og atter tænke, at I er vildt seje og modige 🙂
  Mange kærlige hilsner Kamilla

 3. Super livsnære tanker- her arbejdes med Y1 tidevand og astronomisk navigation-
  Følger spændt hvad i løber ind i .
  Ole/Orion af Korsør

  • Hej Ole.
   Uha ja Y1 kan man godt få lidt vinteraftener til at gå med😊
   Håber du har fået sejlet lidt selvom sommeren ikke var for god?
   Vi løber forhåbentlig ind i en masse dejligt vejr og en masse sejlads agten for tværs – men uanset hvad så hører I nok om det.
   God vinter, god jul og god fornøjelse med Y1..

   Jonas

 4. Tja……Tanker er der nok af, hvad skal vi osv. Det er tanker som alle langturs sejlere incl. os selv har haft. Men når så eventyret er begyndt løser en del af alle spørgsmålene af sig selv. Men Ja der er mange ting at tage hensyn til. Priotering er nok en af de vanskeligste spørgsmål man kan stille sig om hvad man skal. Men Aller først skal GDG klargøres hvilket nok kan tage nogle uger, alt efter hvor slemt det står til.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s