Fantastiske Cuba

Hvorfor er her så få andre sejlere i dette paradis??

Skipper har travlt med forretninger og bådting, så I må nøjes med ‘nyt’ fra skipperfruen efter næsten to dejlige måneder i Cuba:) Jeg forsøger at tage tråden op i forlængelse af de sidste indlæg fra Santiago de Cuba t.o.m. Machos de Fuerra. 

Cuba er en fantastisk oplevelse og folket er de sødeste og mest hjælpsomme vi har mødt på rejsen med Gormen – basta!

En stor del af vores rejse er at få livet ombord til at fungere. Og uden mad dur helten(e) ikke – derfor er proviantering et tilbagevendende behov. Netop proviantering er en udfordring i Cuba og det forfulgte os på rejsen langs sydkysten indtil vi landede i Cienfuegos. Da vi oprindeligt var på vej til Colombia, hvor vi havde fundet et fint udvalg af fødevarer, havde vi ikke fået handlet stort ind på forhånd og fyldt Gormen med basisvarer. Egentlige supermarkeder findes ikke i Cuba. Det generelle billede er flere mindre butikker, hvor de har hyldemeter af få basisvarer, som over tid også kan variere, og det derfor ikke er sikkert at finde de samme varer som sidst man handlede det samme sted. Det betyder at vi skal kortlægge de forskellige butikker og deres udvalg, finde frugt- og grøntmarkedet, hvor vi måske også kan være heldige at handle æg, samt finde et bageri. Under vores ophold i Cuba har vi haft mere eller mindre held med proviantering i hhv. Santiago de Cuba, Niquero og bedst i Cienfuegos. Et par gange har vi været heldige at tilfældige cubanere har tilbudt at sælge ud af deres private beholdning, fordi vi ikke kunne finde varen i butikkerne fx sukker og æg.

IMG_1634

Tilfredse efter endt jagt på fødevarer i Santiago de Cuba. Venter i solnedgangen på færgen retur til marinaen.

IMG_1632

Denne lille ‘gadebande’ kom nysgerrige forbi og spurgte til alderen på vores tre børn og efter candy. De høstede en rulle chokoladekiks fra indkøbsnettet;)

Til vores held mødte vi den tyske katamaran Talanoa med tyske Martin og spanske Natalja ombord. De bliver hurtigt vores gode sejlervenner og følgebåd på turen i Cuba. Og pudsigt er det, at Martin kender og arbejder sammen med vores ‘gamle’ sejlerven Michael på S/Y Anyway fra vores første tur med Gormen i 2016/17. Verden er lille og sejlerverdenen endnu mindre. Talanoa har målrettet afsejlet Curasao mod Cuba og har provianteret stort. De bliver vores redning undervejs i Cuba, da vi kan supplere vores haltende indkøb med basisvarer fra dem bl.a. ris, mel og smør. Vi følges ad indtil vi stikker af fra Cienfuegos i hver vores retning – de til Cayman Islands på vejen til Stillehavet og vi tilbage østover mod Bahamas. Men vi skal forhåbentlig ses igen en dag, et sted i verden🙂

Cubas historie og socialistiske styre mærker vi også som rejsende i landet. Revolutionens nationalhelte især Che Guevaras portræt er på husmurene og ikoniseret på offentlige pladser samt masseproduceret på souvenirs. Embedsværket er bureaukratisk og alting tager tid fordi det skal omkring og vende centralt i Havana bl.a. i forbindelse med vores ind- og udtjekning undervejs i Cuba. Befolkningen lader til at være glade, selvom der er restriktioner og lidt at leve for. Vi møder smil og en stor hjælpsomhed fra cubanerne. Der er overraskende få tiggere i gaderne, og gadesælgerne accepterer et venligt første afslag. Flere vi møder undervejs, både embedsmænd og menig cubaner, kommer med en venlig forespørgsel om vi mon kan undvære alt fra lightere, kuglepenne, t-shirts, medicin, legetøj, ødelagt elektronik, … – ja hvad som helst kan de bruge. 

Følgende er lånt fra S/Y Johannes blog Therosentoft.dk: Pedro og Rosa fortæller os om et Cuba, som heldigvis er i en rivende udvikling, men som også er hårdt at overleve i. Om en gennemsnitslig månedsløn på 50CUC (<350kr.), et sort marked som for mange er eneste mulighed for at klare sig og regeringens støtte/rationering på ris, brød, mælk, som er eksisterende – men dog virkelig lav i forhold til behovet. Og om overvågning af familier, som er lidt for tæt på turister. Pedro og Rosas hjem er åbent alligevel – også selvom de har haft besøg af politiet, som har forsøgt at problematisere deres måde at leve livet på. De skal nok overleve.  

IMG_1270

Igen efter proviant i Niquero. En by taget ud af en stumfilm. Fik handlet æg hos privat husmor.

IMG_1276

Med Natalja fra Talanoa efter proviant i Cienfuegos – det lykkedes, alle glade:) Vi kører retur til marinaen i en ‘coco’, som cubanerne kalder de små motordrevne taxi.

Undervejs på sydkysten nyder vi igen at kunne springe i vandet fra båden. Det har vi ikke kunnet siden Bonaire. Vandet er fantastisk azurblåt og klart. Øerne er små og mange med fine små strande, mangrove, palmer, pelikaner, rev og lavvande. Vi snorkler sammen alle fem og ved øen Machos de Fuerra er vi endda så heldige at snorkle med delfiner som kommer svømmende forbi idet vi er på vej ud for at snorkle på det nærliggende rev. En helt igennem fantastisk oplevelse og højdepunktet på vores snorkeleventyr indtil videre. Delfiner er altid fantastiske at se i vandet omkring båden, men at være der sammen med dem og de svømmer tæt forbi, lige så nysgerrige som os selv, er næsten helt ubeskriveligt heldigt. Det varer desværre kun kort, da de hurtigt søger væk igen, men pyt med det, oplevelsen og mødet sidder fast i kroppen:) 

Skærmbillede 2019-12-15 kl. 16.22.01

IMG_1365

Marineliv og klart vand i Cuba. Foruden delfinerne, som vi desværre ikke fik fanget med GoPro-kameraet, har vi snorklet med rokker, et par uskadelige hajer og masser af farverige revfisk.

De bedste oplevelser her i Cuba er dog at se byerne med deres store variationer, fornemme lokalsamfundene og møde cubanerne på tæt hold.

Efter Machos de Fuerra anløb vi Cienfuegos som ligger godt gemt langt inde i en stor bugt. En fin by med en velfungerende marina endda med en lille tilstødende butik med et godt udvalg af proviant, da marinaen også er hjemhavn for to udenlandske charterselskaber. Vi fik gået turen til centrum langs hovedboulevarden nogle gange ila vores opholdx2 i byen. Også her var det tydeligt med tidlige tiders kolonitid igen afspejlet i byggestilen og valg af byggematerialer. Juleaften fejrede vi her med klokken 12 risengrød og medbragte gaver fra farmor og farfar, et restaurantbesøg anbefalet af Talanoa og dans om julemasten ombord med efterfølgende flere medbragte julegaver hjemmefra. Altid hyggeligt, men selvfølgelig slet ikke som at være hjemme og vi glæder os alle til de næste år hjemme ved juletid.

Cienfuegos er praktisk og ellers hurtigt udforsket. Det er en base for at tage på ture indland. Det var også det første sted på Cuba vi mødte andre sejlere udover Talanoa. Og de fleste lod bådene ligge for at tage på ture indland enten for anker eller ved kaj i marinaen. Selvfølgelig skulle vi også omkring både Trinidad og Havana. Med båden efterladt på ankerpladsen arrangerede vi først en dagstur til Trinidad med transport t/r i en lille ladataxi med 3 timers ophold i byen, mens chaufføren ventede på os.

IMG_1277

IMG_1283

På vej ad boulevarden fra marina til centrum Cienfuegos. Bemærk den fine hjemmelavede plæneklipper.

IMG_1329

Trinidad stikker lidt af fra de andre byer vi har besøgt på turen, da den gamle bydel er med fine brolagte gader og igen hestehoves karakteristiske lyd, når cubanerne red igennem i bedste westernstil med cowboyhat og gummistøvler. Meget charmerende og hyggelig by, men også vældig turistet og vi var ikke de eneste dagsgæster. Måske vi skulle have forlænget med en enkelt overnatning og mærket byen til aften og tidlig morgen. Trinidad skulle også være et godt udgangspunkt for hikes i det bakkede nærområde til frodige dale og vandfald, men det gav vi os ikke tid til i denne omgang. 

IMG_1317

Hjemmebygget trommesæt på en brolagt gade i Trinidads gamle bydel.

Indimellem besøgene indland fra Cienfuegos stak vi efter Talanoa til Cayo Largo som vi havde aftalt at fejre nytåret med. De var stukket på forhånd sammen med Nataljas ene søster med familie som var fløjet fra Spanien og havde købt en uges charterferie inkl. skipper og kok ombord på en katamaran fra Cienfuegos (pris ca. 8.000€ inkl. proviant ekskl. fly t/r). Cayo Largo er endnu en fin ø med lange fine hvide sandstrande og sandfluer. Den er velbesøgt at turister både af landgængerne og dem med vand under fødderne. I land er alt til ære for turisterne, hvilket som regel ikke er særlig charmerende. Vores nytårsaften blev en fuser selvom selskabet var hyggeligt med Talanoa og et britisk sejlerpar Bev og Kevin fra Kailani. Ungerne havde svært ved at holde sig vågne til midnat og der var ingen forløsning hverken med nedtælling, kransekage eller fyrværkeri. Så ungerne var enige om at det var den værste nytårsaften de nogensinde havde oplevet og det var svært at gøre dem uret heri! Nytårsdag mødtes vi igen til putlock på stranden, hvor også en sydafrikansk sejlerfamilie og et hollandsk sejlerpar deltog.

Selvom vi mødte andre sejlere i Cienfuegos og på Cayo Largo så er her overraskende få sejlere, hvilket ikke er til at forstå. Måske er vi stadig tidligt på sæsonen i forhold til de sejlere som først krydser 2019/20 eller også ligger Cuba for vestligt til at de fleste gider bokse med sø og vind imod sig på rejsen derfra igen. Amerikanerne er pt forhindret adgang pga. en US embargo med Trump i spidsen.

IMG_1373

En fransk båd er næsten sejlet på land ved Cayo Largo. Tror nu nok det var med vilje.

Planen var at vi ville hele vejen omkring Cuba i urets retning. Men efter Cienfuegos og Cayo Largo med udvekslinger og delte sejlererfaringer ændrer vi planer nok en gang og vil sejle retur østover og gennem windward passage op til Bahamas. Det vil nok på et velvalgt vejrvindue give os den bedste sejlads mod den herskende sø og vind.

Tilbage i Cienfuegos med både Talanoa og Kailani er det tid til endelig at besøge hovedstaden Havana som efter vores mening er et must go. Som vi havde lovet ungerne, lykkedes det os at booke en veteran Chevrolet amerikanerbil fra 1955 med Valentin som chauffør til at køre os begge veje for 220CUC. Køreturen tager godt 3,5 time hver vej igennem smukt landbrugsland.

IMG_1400IMG_1429IMG_1433

IMG_1530

Jeg er gået lidt amok med fotos fra smukke charmerende Havana. Alle vegne var der flotte motiver.

I Havana boede vi i et centralt beliggende casa particular formidlet gennem vores chauffør Valentin hos hjertelige og hjælpsomme Nelu og hendes teenagedatter. Vi boede tre nætter dels i et værelse med tilstødende bad og toilet dels i en selvstændig lejlighed på den næste etage for 165CUC inkl. morgenmad. Vi havde forhandlet morgenmad med i prisen ved ankomst. Nelu arbejdede som stuepige på hotellet rundt hjørnet og havde rigeligt at se til. Hendes morgenkomplet var et bedre hotel værdigt og vi gav hende ekstra 30CUC ved afskeden, ekstra penge hun priste sig lykkelig over at modtage og takkede med korsets tegn for brystet.

IMG_1435IMG_1516IMG_1449IMG_1509IMG_1451IMG_1463

Havana er bygningsmæssigt det mest imponerende vi har set i Cuba. Igen flotte, overdådige bygningsværker fra kolonitiden med deres særpræg og mondæne udtryk omend flere var i dårlig stand. Streetart og socialistiske slogans på facaderne hist og her. Cubanere som lever og bo i lejlighederne bag slidte facader med vasketøj på altanerne. Den gamle bydel med hovedseværdighederne, gadecafeer og restauranter og de fleste turister. Det gamle fort ved havneindløbet og bølgernes skumsprøjt indover molen med kig til en skyline i den nyere bydel. Vores favoritsted fandt vi i den gamle bydel i gaderne omkring Plaza del Angel og vi vendte tilbage hertil for at spise til aften og hænge ud. I det hele taget fik vi spist rigtig meget under opholdet i Havana, så meget at vi døjede med forstoppelse i dagene efter på båden. Heldigvis havde Bev fra Kailani som tidligere sygeplejerske et helt arsenal af medicin, så inden længe fungerede maverne igen. 

IMG_1496IMG_1495IMG_1493

IMG_1455IMG_1486IMG_1474IMG_1527IMG_1528

Turen østover retur fra Cienfuegos mod Santiago de Cuba blev i følgeskab med Kailani. På vejen bliver vi pacet frem af Kailani som er i tidsnød pga. deres visa udløber. Det er helt fint med os, da vi ikke er gode til at sejle ‘baglæns’ og i hovedet allerede er på vej til Bahamas.

Tilbage i Santiago de Cuba bliver det til gensyn med Pedro og Rosa i land. Pedro opdager os på sin vej til centrum samme dag vi anløber og råber os i møde fra færgen. Imens Jonas klargør båd til afgang mod Bahamas med mindre justeringer tager ungerne og jeg på tur til den lille ø Cayo Grandma i bugten samt et besøg på fortet, steder vi ikke fik oplevet ved vores første besøg. Begge er steder der nemt ligger indenfor dingueafstand, men fordi vi ikke må færdes frit i dingue, må vi igen ty til de små lokale færger på kryds og tværs af bugten. På vej til toppen mod fortet får vi følgeskab af Julius Cæsar en fisker fra Cayo Grandma som er på vej til en søndagsudflugt med familie på den lokale strand. Han vil gerne følge os hele vejen og viser os en genvej gennem krattet opad bakkesiden til fortet. På vejen viser han ungerne nogle lokale citrus bælgfrugter som kan spises og andre som kan bruges til rasleinstrumenter. Jeg køber adgang til os alle fem til fortet, hvorfra der er en fantastisk udsigt over bugten og langs kysten  – se featured image. Vi kommer lidt i tidspres pga. færgetiderne og skynder os nedad bjergsiden igen. Julio vil ikke modtage penge for sin guidning. I stedet tilbyder jeg ham at købe øl han kan tage med på stranden til familiekomsammen. Ærgerligt for ham havde restauranten ingen øl den dag, men kun vand på flaske som han tager imod i stedet.

IMG_1654IMG_1671

IMG_1675

Med Julio på udflugt til San Pedro Fortet på toppen af bakken i baggrunden.

Julio er bare een af de cubanere som har vist os deres umiddelbare hjælpsomhed og interesse. Det største indtryk vi tager med os fra Cuba er netop alt det positive i mødet med cubanerne. 

Det blev til mange sømil og mange stop på vores Cubarejse. Skipper tæller i alt 21 stop på 50 dage. Bahamas venter forude og vi glæder os nu til at komme videre og opleve nydt. Ikke alle steder i Cuba har vi kunnet bade direkte fra båden, så det ser vi frem til igen at kunne stort set overalt på Bahamas. Kroppene trænger til at bevæge sig og Gormen trænger til en afrensning under vandoverfladen. 

Endelig ser det også ud til at vores aftale vedr. at få sejlet Gormen til Europa er faldet på plads, hvilket vi er både glade og lettede over at have en løsning på. Skipper og crew flyver ind til Nassau sidst i marts og vi har et par dage fælles til at overlade dem Gormen inden vi selv flyver hjem.

Ungerne glæder sig til igen at vende tilbage til hverdagen hjemme med skole, venner, familie og fritidsaktiviteter som de savner. Denne tur bliver den sidste i rækken med Gormen. Og hvem ved om vi stikker afsted en anden gang om nogle år…det håber jeg at vi får mulighed for. Selvom livet ombord går op og ned og vi bor meget tæt, så vil jeg ikke have været foruden de oplevelser vi har haft sammen som familie og de tætte relationer vi har opbygget undervejs. En anden bonus er også de fine venskaber der er skabt undervejs med andre sejlere, som vi vil forsøge at holde kontakt med og måske besøge rundt om i verden, når det kan lade sig gøre. For selvom skipper fra en start ville sejle Atlanten som eneste båd med sin familie ombord, så er det i høj grad de møder og venskaber med andre sejlere og lokale som skaber og farver vores rejsefortælling.   

6 thoughts on “Fantastiske Cuba

 1. Kære GDG

  En meget flot og spændende fortælling om jeres ophold på Cuba, og nogle flotte bildeder, I har virkelig fået oplevet Cubanerne, og jeg har genset nogle af de steder vi selv har set for mange år siden, sjovt at se der ikke er meget der er ændret, men folket har kan jeg forstå åbnet mere op og er mere imøde kommende, end da vi var der. Der måtte vi ikke bevæge os rundt på egen hånd, vi skulle have en embeds mand med. Men dejligt ar høre om.

  Gode sejler hilsner
  Grog

 2. Kære Maja og alle på Gormen.

  Tak for den fine, malende rejsebeskrivelse.
  Dejligt at høre fra jer. Og at se jeres mange fotos.
  Vi stornyder jeres hilsner.

  Bedste ønsker om alt godt for også den sidste
  del af turen.

  Poul og Henny

 3. Thanks for the good report and the nice pictures! Even more valuable for people like us, who are not member of facebook 😉

  Enjoy Bahamas!

  Fair winds
  Sabina and Michael

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s