GDG’s historie
På denne side vil jeg forsøge at samle det materiale som jeg mener har været med til at forme GDG’s historie.
Det betyder meget for både Maja og jeg at ting som vi omgiver os med i det daglige har en historie. Vi er også bevidste om at vi er en del af disse tings egen historie og vi forsøger så vidt muligt at værdsætte og værne om disse historier.
Gorm den Gamle er derfor på mange måde et ønskeskib for os. Vi vil forsøge at strikke historien om Gorm den gamle sammen og er klar over at det er en historie som sandsynligvis må skrives om og om igen. Der må tilføjes afsnit, rykkes rundt, redigeres og måske også slettes undervejs i processen.
Men nu går vi igang og har siden interesse så besøg den engang imellem, for den vil nok være under løbende forandring.
Vi starter i Kvistgård hvor 3 generationer skabte værftet som skulle gå hen og blive fødested for blandt andet spækhuggeren, flippejollen, kaskelotten og grinden.
Følg linket herunder og læs artiklen som Bådnyt bragte i sit 1. nummer i 1971
I 1971, efter succesen med spækhuggeren konstruerer Peter Bruun den til dato største af sine konstruktioner, nemlig Kaskelotten.
Den 1. båd fra værftet var ‘Kaskelot’ fra Espergærde, senere Barberossa fra Dragør, Gorm den Gamle fra Dragør og Gorm den Gamle fra Gudhjem.
Båden viste sig hurtit at være en fortrinlig sejler, hurtig og sødygtig og velegnet til havkapsejlads.
Peter Bruun sejlede selv båden de første 4-5 år og vandt flere kapsejladser. Herunder Sjælland rundt, Horn cup og Kielerugen.
Det står stadigvæk tilbage at få rekonstrueret hvilke kapsejladser OR-256 har deltaget i og med hvilke resultater til følge, men det er et arbejde som jeg vil fortsætte og med lidt held så dukker det meste op hen ad vejen…
I 1972 kan man på forsiden af nr. 8 i Bådnyt se følgende billede
Billedet er taget af Arne Magnussen under en testsejlads for Bådnyt i 1972. På billedet ses testsejleren ved roret, Peter Bruun og Peter bruuns daværende kæreste.
Inde i bladet findes hele artiklen samt lidt flere billeder. Artiklen kan ses her:
Et andet sjovt billede som nok passer ind i denne sammenhæng er det billedet der ilustrerer kaskelot på Peter Bruuns hjemmeside: http://www.peterbruun.dk
Igen er det OR-256 ud for Kronborg,nu på vej nordpå.
Under et besøg hos Peter Bruun i februar 2014 fik jeg oplyst at billedet også er taget af Arne Magnussen. Jeg har kontaktet Arne i forhold til at rekvirere så meget billedmateriale af Kaskelot som muligt og jeg er spændt på om han har originalen (negativet) til dette billede.
En anden historie bag dette billede dukkede op i januar 2014 og er skitseret herunder. Pt. er jeg ikke 100% sikker på hvem der har taget billedet, men jeg opdaterer her på siden når jeg finder ud af det.
Billedet skulle være taget af Henrik Hansen i starten af 70’erne under dagene for afvikling af Sjælland rundt.
Ombord på båden hvor billedet blev taget fra befandt sig nemlig en Dan Roy Andersen som lige pt. er kollega med Maja på 10.klassecenteret på Bornholm.
Maja kom hjem fra arbejde her i starten af januar 2013 og fortalte at hendes kollega Dan, mente at han havde et S/H billede liggende af vores båd – fotograferet foran Kronborg. Dan har fortalt hele historien og om Henrik Hanse, og hans far PG Hansen. han er nu blevet bedt om at kigge sine gamle papirer igennem for at støve et forhåbentlig rigtig fint S/H billede af OR-256 frem.
Spørgsmålet er nu om de to billeder ikke er taget samme dag og måske enda af samme fotograf??? Det kunne være fint at få fat i Henrik Hansen for at høre om han kan huske noget… Det må bliver en februarudfordring at få den historie på plads!!
Efter Peters udsagn ejer og sejler han kaskelot i 4-5 år før han sælger den videre.
Hvad der sker med GDG i årene efter, altså under Knud Gormsens ejerskab ved jeg desværre ikke så meget om. Det er muligt at Uffe ved noget og at jeg igennem ham kan finde ud af hvordan GDG bliver brugt i de få år fra til 1978, men lige pt. er der altså et stort hul i beretningen som umiddelbart er lidt svært at få lukket.
Nedenfor ses en rigtig fin tegning af “Barbarosso” under Knud Gormsens ejerskab – i hvert fald er tegningen lavet i 1976. Jeg har haft kontakt til Bo Bonfils, men desværre mener han ikke at have den originale tegning mere, så jeg må nøjes med denne gengivelse fra et gammelt nummer af Bådnyt.
Den 19.11.1977 vælger Knud Gormsen så at sælge “Barbarosso” til Uffe Karlsen, Lars Bjarne Bo Andersen og Poul Bo Christensen for hver en trediedel.
Aftalen underskrives d. 19.11.1977, med to dages fortrydelsesret og der er overtagelse d. 1.4.1977.
Købesummen som er opdelt i forskellige poster hvoraf den ene, restkøbesummen, er en afbetalingaftale med Knud Gormsen. Men allerede d. 23.7.1978 kan Gormsen skrive:
Gorm den Gamle er nu en realitet og Uffe Karlsen som er den eneste gennemgående ejer i de næste 36 år kan begynde et spændende eventyr, som blandt andet byder på en tur til Caribien i starten af 80’erne.
Navneændringen fra Barbarosso til Gorm den Gamle er iøvrigt en sjov lille historie, for da Knud Gormsen vælger at lade båden sælge til Uffe m.fl. gør han det også klart at navnet ikke kan følge med og de nye ejere er nødt til at kigge sig om efter et andet navn.
Forskellige emner kommer på banen og blandt andet “Jonas” diskuteres pga historien med Jonas i kaskelottens mave. Til sidste bliver 3-kløveret, og måske også fruerne, enige om at kalde båden Gorm den Gamle. Umiddelbart opkaldt efter danskernes 1. konge som regerede i perioden 936-958/9, men meres specifikt opkaldt efter Knud Gormsen idet navnet først blev udtalt ‘Gorms den gamle’ og ‘Gorm den gamles’ – for, naturligt at blive lagt på plads som “Gorm den Gamle”.
At kong Gorm rent faktisk havde en søn der hed Knud Gormsen er jeg ikke helt sikker på om de nye ejere var klar over på det tidspunkt:-)
Ved ejerskifte kunne båden blive liggende i Dragør og den kunne endda blive liggende på den samme havneplads!
3-delingen af ejerskabet på båden holder ved igennem årene med en lille forskydning i den procentuelle fordeling, men Uffe Karlsen er den eneste gennemgående ejer.
Fortsættes ved lejlighed.
Skulle du have indput er du meget velkommen til at smide dem afsted i en kommentar
Det er en fantastisk historie Med venlig hilsen Steen Hempel Sparsø